Afrikaanse Steppenvaraan

Afrikaanse Steppevaraan

Wetenschappelijke naam: Varanus exanthematicus

Nederlandse naam: Afrikaanse Steppevaraan, savannevaraan

Cites status: CITES B

Familie: Polydaedalus

Uiterlijk: Dit soort varaan is van andere varanen soorten te onderscheiden door de grote afgeplatte kop en de relatief korte maar dikke staart. De staart is gebandeerd en de banden variëren van kleur en zijn vaak lichtbruin of nog lichter van kleur. De dieren zelf zijn bruingrijs en hebben rijen met vlekken over het lichaam. Deze dieren hebben grote bolle schubben in de nek. De neusopeningen zitten vlak voor de ogen.

Verspreidingsgebied: Zuid-Afrika

Geslachtsonderscheid:

De vrouwtjes en de mannetjes zijn bij de Afrikaanse Steppevaraan moeilijk te onderscheiden. Voor een leek is het praktisch onmogelijk om zeker te weten welke van de twee hij in zijn handen houd. Bij de mannen is soms de verdikte staartwortel te zien, maar soms ook niet. Ze hebben over het algemeen een iets bredere kaaklijn (dus ook niet altijd). Wel kunt U bij het hanteren de hemipenis van het mannetje (bij vele mannelijke exemplaren) naar buiten zien komen. Om 100% zeker te zijn van het geslacht kan een expert het diertje sonderen, waarna U zeker weet wat U nou in Uw bezit heeft. Het sonderen van een dier is in geen geval prettig of ongevaarlijk en wordt hierdoor niet vaak toegepast. U kunt natuurlijk ook gewoon afwachtten welke varaan eieren legt (alleen de vrouwtjes).

Maximale lengte: 1 meter

Huisvesting:

Zorg voor een terrarium die minimaal zes keer zo groot is als de kop/romp lengte. De dieren hebben een hol nodig in de grond, en tevens een grote waterbak. De temperatuur in het terrarium ligt tussen de 25 en de 35 graden. Onder de lampen mag de temperatuur iets hoger liggen. S’Nachts mag deze dan weer zakken naar 20 graden. De luchtvochtigheid (RV) moet tussen de 50 en 60% zijn. Sproei dus elke dag een beetje.

Gedrag:

De Afrikaanse Steppevaraan heeft een gevorkte tong. Dit is erg belangrijk voor het dier want net als een slang ruikt hij hiermee. Het dier heeft flinke nagels, en deze zijn aan de scherpe kant. Onbedoeld kan de hagedis hiermee krassen veroorzaken. U kunt dit voorkomen door een dikke trui of handschoenen te dragen. Los het niet op door het dier niet meer te hanteren. Steppevaranen worden afhankelijk van U en als U de band laat verzwakken kan het dier agressie gaan tonen. Gewoon hanteren en aaien dus. Aan de stand van de ogen kunt U een hoop aflezen. Zijn de ogen helemaal open, dan is het dier volledig op zijn gemak. Wanneer de ogen iets dichtgeknepen zijn kunt U ervan uitgaan dat het dier bang of kwaad is. Een varaan blaast bij dreiging. Het kwispelen van het staartpuntje kan agressie of opwinding aanduiden. 

Zorg dat de varaan altijd weg kan duiken in zijn hol om incidenten te voorkomen totdat hij volledig aan U gewend is. Een varaan is in vele opzichten een prima beginnersdier als U de ruimte heeft die hij nodig heeft. Een varaan is qua gezondheid veel sterker dan andere hagedissen en kan dus zelfs met verwaarlozing en stress verder leven. Om het dier gelukkig te houden zorgt U voor een grote waterbak (ZWEMMEN, YIHA), ruimte (RENNEN, WHOEHOE) en veel aandacht. Vergeet niet te sproeien en te voeren en de varaan kan met totaal dichtgeknepen oogjes zijn geluk niet op. ^^

Voortplanting: hierover is bij mij niets bekend

Hanteren: Geef de dieren in het begin wat meer rust, ze moeten een band met U kunnen opbouwen en daar is wat geduld bij nodig. Ga niet alleen maar in het hok als U het dier voert. Wellicht gaan ze Uw hand dan zien als iets dat voedsel brengt of is. Pak ze regelmatig op, sproei een beetje en geef ze elke dag dat ze zich niet verstoppen een aai. U zult zien dat ze gaan wennen en steeds meer aan U hechtten. Het zijn hele leuke en intelligente beesten.

Voeding: Ze eten knaagdieren, insecten, blikvoer, vlees, eieren, kuikens en hagedissen. De prooidieren passen vaak maar net aan in de bek.

Bijzonderheden: De Afrikaanse Steppevaraan heeft naar achter gerichte tanden waarmee deze de prooi in stukken of in zijn geheel naar binnen sleurt. Het speeksel van een varaan, ongeacht welk soort, bevat bacteriën. Bij een bijtincident is het dan ook zeer verstandig om er even door een expert naar te laten kijken.