Welk Reptiel aanschaffen?

Serpentia Terrae

Regelmatig zie ik op verschillende facebook groepen die vraag langskomen. Iemand heeft een b.v. terrarium van 80 x 40 x 40 staan, en wil graag weten wat ze daar in kunnen houden. Dit is niet de manier!

Allereerst krijg je 100 reacties van mensen die hun favoriete reptiel noemen. Dat is op zich niet erg, maar zonder meer achtergrond informatie van jou, heb je hier niet zo heel veel aan. Daarnaast kan je er ook niet klakkeloos vanuit gaan dat iemand een dier roept wat ook geschikt is voor dat formaat.

In een ideale situatie heb je een dier in gedachten wat je graag zou hebben. Daar zou je alle informatie van opzoeken met betrekking tot behoeftes aan terrarium, verlichting, bodembedekking enz.
Je zou lid kunnen worden van een groep op facebook wat speciaal voor dat soort dier gemaakt is en nog meer informatie kunnen krijgen.
Dan schaf je de spullen aan die je nodig hebt, zorgt dat alles klaar staat en draait voor een week of wat, zodat je ook goed kan zien hoe de warmte en luchtvochtigheid op een langere termijn zich houdt en als dat allemaal klaar is kan je (het liefst) bij een kweker je dier aanschaffen, zolas b.v. onderstaande:


Tegenwoordig zijn er ook veel dierenzaken die reptielen verkopen, maar een enkele uitzondering daar gelaten, hebben de meeste totaal geen verstand van wat ze verkopen. Ze kopen overschot op van een kweker voor € 5 en verkopen het jou voor € 20. Het is gewoon handel voor hun en het liefst verkopen ze je daar ook de duurste artikelen bij, of ze nu geschikt zijn voor het dier of niet. Daarnaast krijgen de dieren in zo’n zaak ook vaak niet de juiste verzorging, dus je begint al met een dier te kopen dat mogelijk problemen gaat krijgen. Zoals ik eerder al aangaf zijn er zeker wel gespecialiseerde reptielenzaken waar je wel goed geholpen wordt. Ook hiervoor geldt (net als bij welke kweker je terecht kan), vraag dat eens in de groep op facebook waar je in zit.

Terug komend op het onderwerp van dit blog, als je al een terrarium hebt staan, heb je dus niet de ideale situatie zoals hierboven beschreven. Je kan niet beginnen met elk willekeur dier wat je leuk vind, want je hebt jezelf al beperkt met de grote van het verblijf en hierdoor zullen dus veel soorten al afvallen. Maar hoe dan verder?
Begin allereerst eens op papier te zetten wat je leuk vind en ga dat dan uitwerken. Dus stel je vind van de reptielen eigenlijk alleen slangen leuk, dan staat er dus op je lijstje slangen. Dan ga je kijken wat voor soort slangen je leuk vind. Dit kan je bijvoorbeeld doen door te kijken wat ze eten, muizen/ratten of vis of kikkers en hagedissen. Dan kijk je wat haalbaar is, kan je bv niet zo goed aan voerkikkers en voerhagedissen komen, dan is het niet zinvol om zo’n slang aan te schaffen. Ook kan je kijken of je een slang wil die overdag actief is, of meer in de avond. Zo ga je steeds een stapje verder. Op een gegeven moment heb je een aantal soorten die je interessant vind. Daar ga je dan meer informatie over zoeken. Dan blijkt b.v. al gauw dat een boa constrictor wel mooi is, maar dat je bak niet echt aan de minimale behoeftes van het dier voldoet. Die kan je dan ook wegstrepen. Zo ga je net zo lang door tot je er 1 of een paar over hebt die in principe geschikt zijn voor de bak die jij hebt en die je ook leuk zou vinden om te hebben.
Als je zover bent kan je via de facebook groepen meer informatie gaan vragen van mensen die die dieren ook hebben. Want hoeveel caresheets je ook leest, ervaringen van de eerste hand van mensen met bepaalde dieren krijg je alleen op deze manier.

Heb je eenmaal uitgevonden welk dier het gaat worden dan ga je verder zoals boven genoemd. Je koopt de benodigheden aan lampen, verwarming, bodembedekking en eventueel (nep)planten en maakt alles in orde voordat je het dier aanschaft. Het voordeel van bij een kweker kopen is dan ook dat je vaak nog even moet wachten tot je dier gereed is om weg te mogen, dus dan heb je nog de tijd, in plaats van als spontane actie die mooie koningspython te kopen bij de plaatselijke dierenwinkel. (En er dus later door schade en schande achter te komen dat hoewel zo’n koningspython (ook wel ballpython genoemd) wel lekker opgerold in een hoekje ligt de hele tijd, maar dat je bak toch echt wel te klein is (of als je heel jong koopt, na een half jaar te klein zal zijn).