Baardagame

Baardagame

Wetenschappelijke naam:  naam: Pogona vitticeps

Nederlandse naam: Baardagame, acanthodraco

Cites status: –

Familie: Agamidae

Uiterlijk: Deze fascinerende dieren zijn lichtbruin van kleur. Ze hebben stekels aan de zijkant van de kop en onder de kop. Het lichaam is afgeplat en bevat vele zachte stekels.

Verspreidingsgebied: Australië in de droge halfwoestijnen en in droge open bossen.

Geslachtsonderscheid: Je kunt het geslacht bij deze dieren pas bepalen als zij ouder zijn dan één jaar. Kijk goed naar de staartwortel, wanneer er twee bulten te zien zijn praten we over een mannetje, bij het vrouwtje zal de staartwortel er minder dik uitzien.

Maximale lengte: 60 cm

Huisvesting:

Plaats baardagamen in een groot woestijn terrarium. 100x40x40cm is genoeg voor één baardagame. Hou de temperatuur van het terrarium rond de 30 graden, en zorg voor warmteplekken waar de temperatuur tussen de 45 en de 50 graden moet liggen. Om agressie te voorkomen plaats je geen twee mannetjes bij elkaar. Geef de vrouwtjes de rust (zet ze dus alleen) op het moment dat ze eieren gaan leggen. Houd je terrarium zo natuurlijk mogelijk door schuilplaatsen te bieden.

Gedrag:

Overdag zijn deze dieren actief. De jonge dieren communiceren door met hun voorpoten te zwaaien. Ook volwassen vrouwtjes zullen dit zo nu en dan doen tegen de mannetjes. Baardagamen waarschuwen als ze boos worden. Ze laten de kop hierbij schuin hangen en zetten de ‘stekel’baard uit. Hierdoor kleurt de baard zwart. De bek zetten ze open (al doen ze dit laatste ook om af te koelen).

Voortplanting:

Begin februari wanneer de rustperiode ofwel de winterrust voorbij is begint de paring. Het vrouwtje kan tussen de 10 en 30 eieren leggen. Dit doet zij in vochtig zand waar zij van tevoren een ondiep holletje uitgegraven heeft. Na het leggen van de eitjes gooit ze het holletje weer dicht. Na 55 tot 75 dagen komen de eitjes uit.

Hanteren:

Pak de baardagame elke dag even op. Kijk hem direct na op wondjes en let erop dat het dier helder uit zijn ogen kijkt en alert is. Zo zie je direct of hij gezond is, en went hij aan jou.

Voeding: insecten, ei, katten/hondenvoer uit blik, groente en fruit.

Bijzonderheden:

2x per week moet er gesproeid worden om de luchtvochtigheid hoog te houden. Bij jongen sproei je elke dag en geef je geen waterbakje, de jongen verdrinken snel dus sproei je net zo lang elke dag totdat ze groot genoeg zijn om niet te verdrinken.