Koningspython

Koningspython

Wetenschappelijke naam: Python Regius

Nederlandse naam: Koningspython, de ballpython, Royal python

Cites status: CITES B

Familie: Pythoninae

Uiterlijk: Deze dieren hebben een lichte, vlekachtige tekening. De kop is donkergekleurd met lichte strepen. Pythons hebben over het algemeen een driekhoekvormige kop.

Verspreidingsgebied: Ze komen voor in de drogere grasvlakten en de tropische regenwouden van West en Midden Afrika.

Geslachtsonderscheid: Waarneer U de achterkant van de slang een halve slag draait kunt U de cloaca zien, dit is tevens waar de staart begint. Als de staart een verdikking heeft bij de cloaca spreken we over een mannelijk exemplaar. Slangen houden de hemipenis inwendig verborgen totdat het tijd is om te paren. Bij vrouwen is het begin van de staart niet dikker.

Maximale lengte: De koningspython wordt maximaal 1,50m lang.

Huisvesting:

Zorg voor een hoog terrarium met de minimale afmetingen van 120x50x50 voor een koppel. Plaats klimtakken in het terrarium en zorg ervoor dat er holen beschikbaar zijn zodat de dieren bij angst kunnen wegkruipen. De temperatuur van het terrarium moet om de 27 graden liggen. Onder de lampen creëer je warmtespots, zorg dat de temperatuur hier rond de 35 graden ligt. ’s Nachts mag de temperatuur zakken tot de 20 graden. Sproei om de dag en zorg voor een waterbak van redelijk formaat.

Gedrag:

De koningspython is een schemer- en nachtactief dier dat voornamelijk leeft in bossen. De dieren houden zich meestal schuil in holen die zo klein en zo donker mogelijk zijn. Ze worden in de schemering actief, en gaan dan op zoek naar een prooi. De jonge exemplaren houden zich graag schuil in bomen, terwijl de oudere exemplaren veelal op de grond worden gevonden. De naam Ball Python heeft het dier gekregen als bijnaam omdat het dier bij gevaar zichzelf als een bal oprolt en zijn kwetsbare kop in het midden verstopt. Dieren in gevangenschap doen het meestal alleen als ze nog klein zijn of wanneer ze uit hun vertrouwde omgeving gehaald worden, bijvoorbeeld als ze van eigenaar veranderen.

Voortplanting:

Als de slang in het wild eieren legt dan zal zij deze bebroeden en warm houden d.m.v. spiercontracties. Hiermee kan zij de temperatuur van haar eigen lichaam en dus ook die van de eitjes opvoeren tot de gewenste temp. Wanneer de eieren worden uitgebroed in een broedstoof dan kunt U de temperatuur tussen de 29 en 31 graden Celsius houden. Nadat de eitjes gelegd zijn komen ze tussen de twee en drie maanden uit. De koningspython legt vier tot vijftien eieren per jaar.

Hanteren: Deze slang is niet geschikt als beginnersdier. Deze dieren zijn zeer stressgevoelig en door stress zal de eetlust kunnen verminderen of stoppen met alle gevolgen van dien. Zo min mogelijk hanteren.

Voeding: Knaagdieren, bv:woestijnratten.

Bijzonderheden: Dit zijn moeilijke eters, vele dieren hebben voorkeur aan één bepaald knaagdier. Eten ze dus altijd witte muizen dan kunt U in vele gevallen niet opeens overstappen naar bruine muizen.